
Invloed op het dagelijkse leven
Door de jaren heen is de invloed van molens op het dagelijkse leven strek veranderd. Dit door de veranderingen van wetgevingen, tradities, verplichtingen en noodzaken. Anderzijds kwamen er ook culturele functies, herkennings-punten.
Bij de opkomst van de windmolens; toen ze in het bezit waren van klerken, rijke mensen, gouverneurs waren de boeren verplicht om graan in de aangewezen molen te laten malen. Ze waren verplicht om een deel van het graan af te staan aan de eigenaar van de molen. Zo werden de belastingen geïnd, als er geen deel werd afgestaan of er werd niet naar de molen gegaan, dan werd er een zware boette of zelfs een straf opgelegd. Deze boetes of straffen konden de arme boeren niet veroorloven en werden op een manier onder druk gehouden. De molenaar was niet verplicht om een "maaltaks" te vragen maar dit werd meestal wel gedaan zodat de molenaar nog iets bijverdiende bovenop het bedrag dat de molenaar kreeg om te malen.
Na de Franse Revolutie zijn er vele molens verdwenen. Tijdens het liberalisme begon men in te zien dat de molens naast een economische functie ook nog andere waarden hadden. De molens waren een deel van het landschap, om te vermijden dat de molens verdwenen werden er wetten opgesteld, deze wetten zorgde voor een korte periode dat de molens niet werden afgebroken, uiteindelijk hadden de wetten geen invloed meer. Hierna werden er opnieuw wetten opgesteld en ging het zelfde verhaaltje herhaald. Tegenwoordig zijn bijna alle windmolens beschermde monumenten. Ze vormen een geheel met hun landschap mensen kijken ernaar en kunnen ze bezoeken. er worden demonstraties gegeven zodat mensen de molens in werking kunnen zien en een idee kunnen vormen hoe het er vroeger aan toe ging en hoe de molens werken.
Bauters, P. (1989b). Kracht van wind en water molens in vlaanderen, molens als verbeelding. Leuven, België: Davidsfonds.