
Molenaars taal
De windmolens kunnen met hun wieken bepaalde signalen doorgeven. Deze signalen werden:worden doorgegeven als de windmolens wel of niet in werking waren/is. Tijdens de oorlog werden er signalen mee doorgegeven naar troepen, naar de inwoners van een ander dorp of naar een andere molens. Maar ze hadden nog andere functies.
Tijdens de eerste en tweede wereldoorlog waren molens erg belangrijk. Ze werden door het leger dat ter plaatse was gebruikt als observatie post. Dit is vooral omdat de meeste windmolens hoog boven het landschap uitsteken. Ze maalden er graan tot meel voor brood on aan de soldaten te geven en waarschuwden mensen met signalen. Door deze redenen werden er tijdens de oorlogen zo veel mogelijk windmolens vernietigd.
De onderlinge communicatie werd bijvoorbeeld door de kleuren van zeilen gedaan. Zo werd er aan de grenzen tekens gegeven of de baan vrij was om te smokkelen of niet. Als de weg vrij was hingen er witte zeilen als er iets niet pluis was waren het rode zeilen. Over de interne communicatie is er niet veel terug te vinden, er werd namelijk in intieme kringen afgesproken wat welke stand betekende.
Wat de standen nu betekenen weten we wel
-Kruisenga.P,Molencomunicatie tijdens WOII, Geraadpleegd op 26/09/2018 van https://molen.startpagina.nl/forum/topic/1087719/molencommunicatie-tijdens-wo-ii/
Wiekstanden
De standen van de wieken hebben een betekenis nochtans denken veel mensen dat de molen gewoon zo gestopt is. Vroeger hadden de messen geen radio, tv of telefoon. De communicatie werd dan via de wieken gedaan.

Draaiende molen
Als de molen aan het werken was dan draaien de wieken. Zo weten de mensen dat de molenaar werk heeft

Vreugdestand
Als er iets leuk is gebeurd dan zet de molenaar de wieken van de molen in de vreugdestand. Dit word gedaan als er bijvoorbeeld een geboorte is of een trouw. De de meest lage wiek is dan links voor het midden vastgemaakt
Rouwstand
De molenaar zet de molen in rouwstand als er iets erg is gebeurd. Dit kan het overlijden van iemand zijn of een mislukte oogst.
Als je voor de wieken staat dan is de meest lage wiek rechts van het midden vastgemaakt.

Korte ruststand
Als de molenaar een paar dagen in rust is, wil hij de mensen het laten weten dat hij rust houdt. De wieken staan dan helemaal recht. Je ziet één wiek in het midden. De wieken lijken nu net op een plus.

Lange ruststand
De molen staat op lange rust als de molenaar voor een lange tijd(Een aantal weken) niet werkt. De molenaar zet de wieken dan schuin op de molen. Nu lijkt het dat de letter x op de molen staat. De reden tot lange rust kan een herstelling zijn of geen aanvoer van graan.

Feeststand
Als er een bijzonder feest gaande is (bv: Molendag of bruiloft) worden de wieken versierd met vlaggetjes. Zo kan iedereen zien dat er een feest gaande is.

Spoedstand
Als er iets ernstig/dringend aan de gaande is (bv: grote brand) werd de molen in spoedstand gezet. Hierbij werden alle zeilen opgehangen, aan een van de wieken werd de hoek omgeplooid. De windmolen draaide meestal door de wind in de zeilen.
-Bauters.P,(1989).Kracht van wind en water: Molens in Vlaanderen,Communiceren met molens.Leuven,België.Davidfons
-Hilhorst.H, Molenstand, geraadpleegt op 26/09/2018 vanhttps://www.windhond.nl/stellingkorenmolen/15/78/molenstand.html