
Wetten en gebruik
De wetten rond molens zijn door de jaren heen veranderd en aan gepast. De eerste wetgevingen rond de molens gingen over het gebruik en de verplichtingen van de boeren naar de molenaars en de molenaars naar de eigenaren van de molens. Later zijn de wetten meer over het behoud gegaan.
Na de Franse Revolutie zijn er vele molens verdwenen. Tijdens het liberalisme begon men in te zien dat de molens naast een economische functie ook nog andere waarden hadden. De molens waren een deel van het landschap, om te vermijden dat de molens verdwenen werden er wetten opgesteld, deze wetten zorgde voor een korte periode dat de molens niet werden afgebroken, uiteindelijk hadden de wetten geen invloed meer. Hierna werden er opnieuw wetten opgesteld en ging het zelfde verhaaltje herhaald. Tegenwoordig is het verplicht om je molen in optimale staat te houden. Hiervoor worden er subsidies gegeven.

Er zijn verscheidende wetten over het gebruik van molens, die zijn echter moeilijk te vinden. De wetten rond het plaatsen, het aantal draaiuren en rusturen van moderne windmolens verschild echter van de wetten rond de oude molens. De molenaars die de molens draaiende houden kennen de wetten echter wel, bij vragen erover kan je bij hun terecht. Ze zullen met plezier je vragen beantwoorden.
In deze link kan je de wetgeving rond molens bekijken:
https://www.vvpw.be/inforum/283803.html
Bauters, P. (1989b). Kracht van wind en water molens in vlaanderen, molens als verbeelding. Leuven, Belgiƫ: Davidsfonds.
Clerix, K. (z.d.). Zijn de Vlaamse normen voor windmolens strenger dan elders? Geraadpleegd op 14 januari 2019, van https://www.mo.be/analyse/zijn-de-vlaamse-normen-voor-windmolens-strenger-dan-elders